Thursday, 14 November, 2024

હનુમાન ચાલીસા

320 Views
Share :
હનુમાન ચાલીસા

હનુમાન ચાલીસા

320 Views

હનુમાન ચાલીસા – પાંચ અલગ સ્વરમાં

દોહા
श्रीगुरू चरण सरोज रज, निज मनु मुकुरु सुधारि ।
वरनऊँ रघुवर विमल जसु, जो दायकु फल चारि ॥
बुद्धिहीन तनु जानिके, सुमिरो पवन कुमार ।
बल बुद्धि विद्या देहु मोहिं, हरहु कलेश विकार ॥

શ્રી ગુરુચરણ સરોજ રજ, નિજ મન મુકુર સુધારી
બરનઉ રઘુબર બિમલ જશ, જો દાયકુ ફલ ચારી
બુદ્ધિહિન તનુ જાનિકે, સુમિરો પવનકુમાર
બલ બુદ્ધિ વિદ્યા દેહુ મોહિ, હરહુ કલેશ બિકાર

Shri Guru Charan Saroj Raj, Nij Man Mukar Sudhāri,
Barnau Raghuvar Bimal Jasu, Jo dāyaku Phal Chāri
Buddhi heen Tanu Jānike, Sumiro Pavan Kumar,
Bal Buddhi Vidyā Dehu Mohi, Harahu Kalesh Bikār
*
(ચોપાઈ)
जय हनुमान ज्ञान गुन सागर । जय कपीस तिहुँ लोक उजागर ॥
राम दूत अतुलित बल धामा । अंजनिपुत्र पवन सुत नामा ॥
महावीर बेक्रम बजरंगी । कुमति निवार सुमिति के संगी ॥
कंचन वरन विराज सुवेसा । कानन कुंडल कुंचित केसा ॥

જય હનુમાન જ્ઞાન ગુન સાગર, જય કપિશ તિંહુ લોક ઉજાગર
રામદૂત અતુલિત બલ ધામા, અંજનીપુત્ર પવનસુત નામા
મહાવીર વિક્રમ બજરંગી, કુમતિ નિવાર સુમતિ કે સંગી
કંચન બરન બિરાજ સુબેસા, કાનન કુંડલ કુંચિત કેસા ॥૪॥

Jai Hanumān Gyān Guna Sāgar, Jai Kapis Tihun Lok Ujāgar
Rāmdoot Atulit Bal Dhāmaa, Anjani Putra Pavansut nāmaa.
Mahābeer Bikram Bajrangi, Kumati Nivār Sumati Ke Sangi.
Kanchan Baran Birāj Subesaa, Kānan kundal kunchit kesā.
*
हाथ बज्र और ध्वजा विराजै । काँधे मूँज जनेऊ साजै ॥
शंकर सुवन केसरीनंदन । तेज प्रताप महा जग बंदन ॥
विद्यावान गुनी अति चातुर । राम काज करिबे को आतुर ॥
प्रभु चरित्र सुनिबे को रसिया । राम लखन सीता मन बसिया ॥

હાથ વજ્ર ઔર ધ્વજા બિરાજે, કાંધે મુંજ જનૈઊ સાજૈ
શંકર સુવન કેસરી નંદન, તેજ પ્રતાપ મહા જગ વંદન
વિદ્યાવાન ગુની અતિ ચાતુર, રામ કાજ કરિબે કો આતુર
પ્રભુચરિત્ર સુનિબે કો રસિયા, રામલખન સીતા મન બસિયા ॥૮॥

Hāth Bajra Aur Dhvajā Birāje, Kāndhe Moonj Janeu sāje.
Shankar Suvna Kesari Nandan, Tej Pratāp Mahā Jag Vandan.
Vidyāvān Guni Ati Chātur, Rām Kāj Karibe Ko Ātur
Prabhu Charitra Sunibe Ko Rasiya, Rām Lakhan Sitā man basyiā.
*
सूक्ष्म रूप धरि सियहीं देखावा । बिकट रूप धरि लंक जरावा ॥
भीम रूप धरि असुर सँहारे । रामचंन्द्र जी के काज सँवारे ॥
लाय सजीवन लखन जियाये । श्री रघुबीर हरषि उर लाये ॥
रघुपति कीन्ही बहुत बड़ाई । तुम मम प्रिय भरतहि सम भाई ॥

સૂક્ષ્મ રૂપ ધરી સિંહ દિખાવા, વિકટ રૂપ ધરી લંક જરાવા
ભીમ રૂપ ધરી અસુર સંહારે, રામચંદ્ર કે કાજ સવારે
લાય સંજીવન લખન જીયાયે, શ્રી રઘુબીર હરષિ ઉર લાયે
રઘુપતિ કીન્હીં બહુત બડાઈ, તુમ મમ પ્રિય ભરતહી સમ ભાઈ ॥૧૨॥

Sukshma roop Dhari Siyahi Dikhāwa, Bikat roop Dhari Lank Jarāwā
Bhim roop Dhari Asur Sanhare, Rāmchandra Ke kāj Savāre.
Lāye Sanjivan Lakhan Jiyāye, Shri Raghubir harashi ur laye.
Raghupati Kinhi Bahut Badāi, Tum Mama Priya Bharat hi sam Bhāi.
*
सहस बदन तुम्हरो जस गावैं । अस कहि श्रीपति कंठ लगावैं ॥
सनकादिक ब्रह्मादि मुनीसा । नारद सारद सहित अहीसा ॥
जम कुबेर दिगपाल जहाँ ते । कबि कोबिद कहि सके कहाँ ते ॥
तुम उपकार सुग्रीवहिं कीन्हा । राम मिलाय राज पद दीन्हा ॥

સહસ બદન તુમ્હરો જસ ગાવૈ, અસ કહિ શ્રીપતિ કંઠ લગાવૈ
સનકાદિક બ્રહ્માદિ મુનીસા, નારદ સારદ સહિત અહીસા
જમ કુબેર દિગપાલ જહાં તે, કબિ કોબિદ કહિ સકે કહાં તે
તુમ ઉપકાર સુગ્રીવહિં કીન્હા, રામ મિલાય રાજ પદ દીન્હા ॥૧૬॥

Sahastra Badan Tumharo Jas Gāve, Asa kahi Shripati Kanth Lagāve.
Sanakādik Brahmādi Munisa, Nārad Sārad Sahit Aheesa
Jam Kuber Digpāl Jahān Te, Kabi Kovid Kahin Sake Kahān Te
Tum Upkār Sugrivahi Keenhā, Rām Miāli Rājpad Dinhā
*
तुम्हरो मंत्र विभीषन माना । लंकेश्वर भय सब जग जाना ॥
जुग सहस्त्र जोजन पर भानु । लील्यो ताहि मधुर फल जानु ॥
प्रभु मुद्रिका मेलि मुख माहीं । जलधि लाँघि गये अचरज नाहीं ॥
दुर्गम काज जगत के जेते । सुगम अनुग्रह तुम्हरे तेते ॥

તુમ્હરો મંત્ર વિભીષણ માના, લંકેશ્વર ભયે સબ જગ જાના
જુગ સહસ્ર યોજન પર ભાનુ, લીલ્યો તાહિ મધુર ફલ જાનૂ
પ્રભુ મુદ્રિકા મેલિ મુખ માહિં, જલધિ લાંધિ ગયે અચરજ નાહીં
દુર્ગમ કાજ જગત કે જેતે, સુગમ અનુગ્રહ તુમ્હરે તે તે ॥૨૦॥

Tumhāro Mantra Bibhishan Māna, Lankeshwar Bhaye Sab Jag Jāna.
Jug Sahastra Jojan Par Bhānu, Leelyo Tāhi Madhur Phal Jānu
Prabhu Mudrikā Meli Mukh Māhi, Jaladhi Langhi Gaye Acharaj Nāheen.
Durgam Kāj Jagat Ke Jeete, Sugam Anugrah Tumhre Te Te.
*
राम दुआरे तुम रखवारे । होत न आज्ञा बिनु पैसारे ॥
सब सुख लहैं तुम्हारी सरना । तुम रच्छक काहू को डर ना ॥
आपन तेज सम्हारो आपै । तीनों लोक हाँक तें काँपै ॥
भूत पिसाच निकट नहिं आवै । महावीर जब नाम सुनावैं ॥

રામ દુઆરે તુમ રખવારે, હોત ન આજ્ઞા બિનુ પૈસારે
સબ સુખ લહૈ તુમ્હારી સરના, તુમ રક્ષક કાહૂ કો ડરના
આપન તેજ સમ્હારો આપૈ, તીનો લોક હાંક તેં કાપૈ
ભૂત પિશાચ નિકટ નહિં આવૈ, મહાબીર જબ નામ સુનાવૈ ॥૨૪॥

Rām Duware Tum Rakhavare, Hot Na Āgya Bin Paisāre.
Sab Sukh Lahen Tumhari Sarnā, Tum Rakshak Kāhu Ko Darnā.
Āpan Tej Samhāro Āpei, Teeno Lok Hank Te Kanpei
Bhoot Pisāch Nikat Nahi Āvei, Mahābir Jab Nām Sunāve.
*
नासै रोग हरै सब पीरा । जपत निरंतर हनुमत बीरा ॥
संकट तें हनुमान छुड़ावै । मन क्रम वचन ध्यान जो लावै ॥
सब पर राम तपस्वीं राजा । तिन के काज सकल तुम साजा ॥
और मनोरथ जो कोइ लावै । सोइ अमित जीवन फल पावै ॥

નાસૈ રોગ હરે સબ પીરા, જપત નિરંતર હનુમંત બીરા
સંકટ સે હનુમાન છુડાવે, મન ક્રમ વચન ધ્યાન જો લાવૈ
સબ પર રામ તપસ્વી રાજા, તિન કે કાજ સકલ તુમ સાજા
ઔર મનોરથ જો કોઈ લાવૈ, સોઈ અમિત જીવનફલ પાવૈ ॥૨૮॥

Nāsei Rog Hare Sab Peerā, Japat Niranter Hanumant Beerā
Sankat Te Hanuman Chhudavei, Man Kram Bachan Dhyan Jo Lāvei.
Sub Par Rām Tapasvee Rājā, Tinke Kāj Sakal Tum Sājā
Aur manorath jo koi lāvai, Sohi amit jeevan phal pavai
*
चारों जुग परताप तुम्हारा । है परसिद्ध जगत उजियारा ॥
साधु संत के तुम रखबारे । असुर निकंदन राम दुलारे ॥
अष्ट सिद्धि नौ निधि के दाता । अस बर दीन जानकी माता ॥
राम रसायन तुम्हरे पासा । सदा रहो रघुपति के दासा ॥

ચારોં જુગ પરતાપ તુમ્હારા, હૈ પરસિદ્ધ જગત ઉજિયારા
સાધુ સંત કે તુમ રખવારે, અસુર નિકંદન રામ દુલારે
અષ્ટસિદ્ધિ નવનિધિ કે દાતા, અસ બર દીન જાનકી માતા
રામ રસાયન તુમ્હારે પાસા, સદા રહો રઘુપતિ કે દાસા ॥૩૨॥

Chāro Yug partap tumhārā, Hai prasiddh jagat ujiyārā
Sādhu Sant ke tum Rakhware Asur nikandan Rām dulāre
Ashta sidhi nav nidhi ke dāta Us var deen Jānki mātā
Rām rasāyan tumhāre pāsā Sadā raho Raghupati ke dāsā
*
तुम्हरो भजन राम को पावै । जनम जनम के दुख बिसरावै ॥
अंत काल रघुबर पुर जाई । जहाँ जन्म हरि भक्त कहाई ॥
और देवता चित्त न धरई । हनुमत सेइ सर्ब सुख करई ॥
संकट कटै मिटै सब पीरा । जो सुमिरैं हनुमत बलबीरा ॥

તુમ્હરે ભજન રામ કો પાવૈ, જનમ જનમ કે દુઃખ બિસરાવૈ
અંતકાલ રઘુબર પુર જાઈ, જહાં જન્મ હરિભક્ત કહાઈ
ઔર દેવતા ચિત્ત ન ધરઈ, હનુમંત સેઈ સર્વ સુખ કરઈ
સંકટ કટે, મિટૈ સબ પીડા, જો સુમિરૈ હનુમંત બલબિરા ॥૩૬॥

Tumhāre bhajan Rām ko pāvai Janam janam ke dukh bisrāvai
Anth kāl Raghuvir pur jāyee Jahān janam Hari-Bhakta Kahāyee
Aur Devta Chit nā dharehi, Hanumant se hi sarve sukh karehi
Sankat kate mite sab peerā, Jo sumirai Hanumat Balbeera
*
जै जै जै हनुमान गोसाईं । कृपा करहु गुरू देव की नाईं ॥
जो सत बार पाठ कर कोई । छूटहीं बंदि महा सुख होई ॥
जो यह पढै हनुमान चलीसा । होय सिद्धि साखी गौरीसा ॥
तुलसीदास सदा हरि चेरा । कीजै नाथ हृदय मँह डेरा ॥

જૈ જૈ જૈ હનુમાન ગોંસાઈ, કૃપા કરહુ ગુરુદેવ કી નાઈ
જો સત બાર પાઠ કર કોઈ, છૂટહી બંદિ મહાસુખ હોઈ
જો યહ પઢે હનુમાન ચાલીસા, હોઈ સિદ્ધિ સાખી ગૌરીસા
તુલસીદાસ સદા હરિ ચેરા, કીજૈ નાથ હૃદય મહઁ ડેરા ॥૪૦॥

Jai Jai Jai Hanuman Gosai, Kripā Karahu Gurudev ki nāyiin
Jo sat bar pāth kare koi Chhutehi bandi mahā sukh hohi
Jo yah padhe Hanuman Chālisa Hoye siddhi sakhi Gaurisa
Tulsidas sadā hari cherā Keejai Dās Hrdaye mein derā
*
(दोहा)
पवनतनय संकट हरन, मंगल मूरति रुप ।
राम लखन सीता सहित, हृदय बसहु सुर भूप ॥

પવનતનય સંકટ હરન, મંગલમૂરતિ રુપ
રામ લખન સીતા સહિત, હૃદય બસહુ સુર ભૂપ

Pavantanay sankat-haran, Mangal murti roop.
Rām Lakhan Sitā sahit, Hriday basahu sur bhoop

Share :

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *